Lyyra

Kuvagalleria

virtuaalihevonen

© The Gypsy MVP

Ulkoasu © 2011 Mayflower layouts

Perustiedot

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Mukanani niin kauan kulkenut, niin paljon nähnyt, niin viisas Lyyra vaipui ikuiseen uneen 15.12.2016 peräti 29 vuoden iässä. Tamman takapolvet vaivasivat ajoittain viimeisinä vuosina, mutta kipulääkkeillä oireet saatiin aina kuriin, mutta nyt kun myös Lyyran näkö alkoi heikentyä, oli aika tehdä viimeinen palvelus rakkaalle ystävälle. Koko Viisikon väki, minä, Lyyran jälkeläiset ja tarhakaverit jäävät syvästi kaipaamaan upeaa tupsujalkaa. Hei sitten, ihana Lyyra!

Nimi Lyyra "Lyyra"
Rotu irlannincob, sektio A
Sukupuoli tamma
Väri voikko sabino
Säkäkorkeus 164cm
Syntymäpäivä 22.12.2001 (4v 22.12.05)
Ikä 29 vuotta (15.12.16)
Rekisterinumero VH01-046-6747
Omistaja Ireth (VRL-03777)
Kasvattaja Tinkertalli Sacher

Koulutus ko. HeA, va. vaativa
Painotus koulu/valjakkopainotus
Saavutukset VVJ-II, KRJ-III
Saavutukset

KRJ-III -palkinto heinäkuun tilaisuudessa 15.07.2015 pistein 89,5p. Pistejakauma:
Rakenne 6,5 (10), kilpailut 42 (40+), suku 18 (20+5), jälkeläiset 8 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

VVJ-II -palkinto marraskuun tilaisuudessa 30.11.2015 pistein 92,5p. Pistejakauma:
Rakenne 6 (10), kilpailut 40 (40+), suku 18 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 9,5 (15).

Sukutaulu

isä

Lace
EVM, 165cm, rtkrj

ii.

Landy
EVM, 165cm, rtkm

iii.

Jeep
EVM

iie.

Lea
EVM

ie.

Layla
EVM, 163cm, m

iei.

Lenny
EVM

iee.

Lesley
EVM

emä

Larita
EVM, 161cm, vkk

ei.

Loco
EVM, 170cm, vkk

eii.

Logan
EVM

eie.

Louisa
EVM

ee.

Lily
EVM, 158cm, mkrj

eei.

Lextus
EVM

eee.

Lana
EVM

s. 08.05.2007 ic-o Lardeo '5 (i. Iltatähden Kulkuri), kadonnut
s. 10.07.2007 ic-t Jewelclaw '5 (i. Blue Time's Shomag), kadonnut
s. 23.09.2007 ic-t Orhelia wW (i. Bryson), kadonnut
s. 19.01.2011 ic-t Március Larinea (i. Sèitheach), om. Breandan -> KTK-III
s. 02.11.2014 ic-o Lochlainn (i. Willpower Laochra), om. Loitsulähde
s. 19.01.2015 ic-t Líadan (i. Amor Vincit Omnia), om. Breandan
s. 20.02.2015 ic-t Leonor (i. Scamallach Spéir), om. Veera R. VRL-10735 -> KTK-III
s. 23.02.2015 ic-t Leann (i. Ríoghán), om. honeythief VRL-08852
s. 01.02.2016 gg-o YA Rhythm & Blues (i. Korben Bel Air [sdb]), om. Riekonlaulu

Sukuselvitys

Lyyran isä Lace oli hurmaava ja vetovoimainen ori, väriltään rautiaankirjava, jonka kummatkin silmät olivat siniset. Korkeutta Lacella oli 165 senttimetriä ja se oli hyvin massava ja lihaksikas. Lace oli oikea herrasmieshevonen, sillä se kohteli ihmisiä aina parempinaan ja tammojakin se kunnioitti. Lace oli valjakkopainotteinen ja se kilpailikin kohtuullisella menestyksellä vaativalla tasolla muutaman vuoden. Se oli myös pidetty jalostusori, sillä se periytti kuuliaista luonnetta ja kaunista väritystään useimmille jälkeläisilleen. Myös iso koko periytyi erittäin vahvasti etenkin orijälkeläisille. Valitettavasti tämä hurmuri jouduttiin lopettamaan jo 18-vuotiaana haavaan tulleen pahan tulehduksen vuoksi.

II. Landy oli rautiaankimo herra, joskin nyt jo lopetettu sellainen. Korkeutta Landylla oli 165 senttimetriä, kuten pojallaankin. Landy ruunattiin, koska se käyttäytyi liian orimaisesti ja oli muutenkin vaikea käsitellä. Iän myötä luonne muutenkin tasaantui ja jostain kumman syystä ori periytti jälkeläisilleen tyystin erilaista luonnetta, tammasta riippumatta. Landy oli tuttu näky työhevoskilpailussa vielä 20-vuotiaanakin, jolloin se lopetti kilpailemisen ja siirtyi eläkkeelle. Jälkeläisiä herra ehti jättää kolme; Lacen, Lizzyn ja Landrosan eli Lace on Landyn ainoa orijälkeläinen. 22-vuotiaana Landy lopetettiin sen kotilaitumelle jo pidempään vaivanneiden selkäongelmien vuoksi.

IE. Layla oli musta ja kaunis tamma, korkeudeltaan 163 senttimetriä. Layla oli herttainen ja huolehtivainen rouva, joka piti varsoistaan uskomattoman hyvää huolta. Tamma syntyi suuressa siittolassa Irlannin eteläosissa ja 2-vuotiaana se myytiin markkinoilla, joista se lähti toiseen siittolaan, suoraan sanottuna varsakoneeksi, sillä tamma astutettiin jo kolmevuotiaana. Jälkeläisiä Layla sai lyhyen elämänsä aikana 8, joista kaksi tammoja ja kuusi oreja. Kertaakaan Laylalla ei kisattu, mutta näyttelyissä kyllä kierrettiin, melko huonolla menestyksellä tosin, sillä tamma oli lihakseton ja huonokarvainen kehnohkon hoidon seurauksena. Tamma lopetettiin ähkyn takia sen ollessa 12-vuotias.

Lyyran emä Larita on edelleen hyvissä voimissa oleva voikko sabino, 161 senttinen koulupainotteinen tamma, joka on kuitenkin koulutettu myös kärryjen eteen. Tamma rakastaa kilpailemista ja se onkin aina valmis kunnon taistoon sijoituksista, kunhan myös ratsastaja on tilanteen tasalla - helppo ratsu Larita ei ole. Myös näyttelyissä tamman kanssa on käyty, joka kerta voittamassa oma luokka ja mahdollisesti myös BIS-kehä, sillä tammalla on erinomainen rakenne ja hyvin kaunis väritys, eikä sen käytöksessäkään ole moittimista. Jälkeläisiä Laritalla on nyt kaksi, Lyyra ja toinen tamma, Larissa, nykyään Saksassa vaikuttava tunnettu jalostustamma. Laritalta kuitenkin odotetaan vielä ainakin kahta jälkeläistä.

EI. Loco oli valjakkopainotteinen ja melko siro ori, joka kuitenkin luuli olevansa suuri ja pelottava, sillä se haastoi riitaa kaikkien orien ja ruunien kanssa laitumella ollessaan. Ihmistä suuri ori kuitenkin kunnioitti, eikä koskaan riistäytynyt käsittelijän hallinnasta. Korkeudeltaan voikko ori oli 170 senttimetriä ja sillä oli suuri läsi päässään sekä herasilmä. Valjakkopainotteinen ori kilpaili satunnaisesti, mutta mitään suurta menestystä se ei koskaan saavuttanut. Jälkeläisiä Locolla on Laritan lisäksi kuusi, joista kolme on tammoja ja kolme oreja.

EE. Lily toimi miltei koko ikänsä vain oloneuvoksena, mitä nyt joskus hieman kuskaili naapurin lapsia selässään tai veti rekeä talvisunnuntaisin, mutta muuten se vain käyskenteli ulkona. Lily päätettiin kuitenkin astuttaa 15-vuotiaana ensimmäisen kerran ja varsasta tulikin komea iso ori. Tamma astutettiin heti uudelleen, jolloin syntyi Larita. Lilylla on vain kaksi jälkeläistä, Larita ja tuo ori. Tamma oli melko massava, korkeutta oli 158 senttimetriä. Lily lopetettiin sen ollessa 28-vuotias ja menetettyään kuulonsa kummastakin korvasta.

Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen melko haastava tamma, jolla on kuitenkin sydän paikallaan. Pitää työnteosta, mutta turhautuessaan luovuttaa ja lopettaa ihmisen kuuntelun. Suuren kokonsa vuoksi joissain asioissa vaikea, mutta yleensä hyvin kiltti. Melko ailahtelevainen rouva kyseessä.

Hoitaessa kiltti ja kuuliainen, mutta jos harjaa liian voimakkaasti, näykkäisee. Kavioiden putsausta inhoaa, joten ei meinaa millään nostaa jalkojaan. Ja sitten kun nostaa, yleensä ainakin yrittää vetää ne saman tien alas. Tamma ei pahemmin välitä pitkistä puunaushetkistä, vaan arvostaa ripeää hoitajaa, joka kuitenkin huoltaa tamman hyvin. Arka korvistaan, joten suitset on aika vaikea laittaa ja pää on vaikea harjata. Lyyra pelottelee ihmisiä todella taitavasti, saaden kokeneetkin joskus hieman pelkäämään itseään. Valjaiden laitto ei tuota sen suurempia vaikeuksia, sillä tamma pitää ajamisesta ja haluaa nopeasti lenkille, eikä siksi yritä viivyttää valjastajaa. Saattaa hieman liikahdella kun kärryjä kiinnitellään, mutta muuten oikein mallikelpoinen neiti tässä asiassa. Tietäessään, että pian se pääsee ajelulle, sen korvat sojottavat suoraan eteenpäin ja se hörisee innoissaan.

Taluttaessa yrittää usein rynniä, mutta kun komentaa äkäisellä äänellä, rauhoittuu. Suuren kokonsa vuoksi aiheuttaa aika ajoin kuitenkin ongelmia esimerkiksi karkaamalla, mutta kuuntelee usein kuitenkin ihmistä. Tarhasta helppo saada kiinni, ei pahemmin juokse karkuun tai yritä tulla päin. Muiden hevosten kannattaa pysyä kaukana Lyyran hännästä, muuten voi saada kaviosta turvalleen. Lyyralla on myös tapana pomotella muita itseään alempiarvoisia hevosia, saaden kuitenkin lauman johtajalta paheksuvia katseita taipumuksensa vuoksi. Ratsastaessakin saattaa keskittyä muille hevosille uhitteluun eikä ratsastajaan, jolloin pieni huomautus voi olla paikallaan.

Ratsastaessa reipas ja miellyttämishaluinen. Kuuntelee ratsastajaa tarkasti, mutta osaa myös metkuilla. Turhautuessaan lakkaa kuitenkin kuuntelemasta ratsastajaa ja keksii omia uriaan. Saattaa joskus hieman intoilla ja lähteä aikamoista pukkilaukkaa eteenpäin, jos ratsastaja ei osaa hallita tammaa. Koulua menee kauniisti, osaavalla ratsastajalla. Lyyralla on hyvin kauniit liikkeet, mutta ratsastaja saa kyllä tehdä työtä niiden eteen. Lyyra on hyvä opettaja siinä mielessä, että se ei anna mitään ilmaiseksi. Kunnolla keskittyessään tamma taipuu, vääntää ja väistää juuri niin hyvin kuin ratsastaja vain haluaa, mutta se vaatii myös ratsastajalta paljon työtä, sillä tamma ei todellakaan tee mitään huonoilla avuilla. Kannattaa mennä paljon myös pitkin ohjin, sillä Lyyra tottelee hienosti painoapuja.

Maastossa hyvin rohkea ja varmajalkainen. Lyyra ei säiky yhtään mitään, sen vieressä saisi vaikka pommi räjähtää, eikä tamma välitä siitä yhtään, jatkaa vain matkaansa tyynesti. Ajaessa hirnuu ja hörisee koko ajan, mutta tottelee upeasti! Kannattaa silloin tällöin lähteä maastoon ajelemaan, ja antaa Lyyran päättää suunnan ja vauhdin, sillä se on hyvin kiltti maastossa. Tammalle valjakkoajossa helpointa on maratonosuus, mutta tarkkuus tuottaa joskus ongelmia. Osaa tarvittaessa kuitenkin olla myös hyvin ketterä, vaikka hieman suurikokoinen onkin.

Päiväkirja/valmennukset

19.01.2015 (päiväkirja, kirjoittanut Örp)

Olin tänään lenkkeilemässä tavalliseen tapaani metsässä. Innostuin kokeilemaan muutamia uusia reittivalintoja ja illan jo alkaessa hämärtää tajusin, etten enää tietänyt reittiä takaisin kotiini. Ennen kuin ehdin edes kunnolla hätääntyä kuulin kavioiden tasaista kopsetta ja naisäänen puhetta vain pienen matkan päästä. Huusin kulkijoille avunpyynnön ja samassa kuulin kuinka nainen pyysi hevostaan pysähtymään.

Ääntä kohti liikkumalla löysin vihdoin naisen joka oli ajamassa kaunista vaaleanruskeaa tuuheaharjaista tupsujalkahevosta. Vasta polulla tajusin miten onnekas sattuma tämä oli, valjakon kulkema reitti teki vain pienen mutkan kohdassa, jonka jälkeen kapea tie kaikkosi takaisin sankkaan metsään. Jos ajoituksemme olisi eronnut edes muutaman minuutin, olisin joutunut odottamaan apua paljon pidempään.

Kerroin naiselle tilanteeni ja esittelin samalla itseni. Ystävällinen nainen esitteli itsensä Irethiksi ja lupautui viemään minut minulle tuttuun paikkaan, tutun lenkkireittini varrelle. Kapusin kärryjen kyytiin ja lähdimme etenemään tasaisen kavioiden kopseen säestäessä matkantekoamme. Juttelimme Irethin kanssa paljon hevosharrastuksesta ja sain kuulla, että hevonen oli Lyyra, menestynyt irlannincob jonka kanssa Ireth harrasti kouluratsastusta ja valjakkoajoa. Omista hevosvuosista oli niin kauan aikaa, että minulla oli paikoin vaikeuksia ymmärtää termejä täynnä olevaa puhetta, mutta nautin silti täysin rinnoin keskustelustamme.

Pian olimmekin jo määränpäässäni ja nousin valjakon kyydistä. Kiittelin Irethiä vuolaasti ja lopulta myös kerroin Lyyralle kuinka se pelasti päiväni. Tamma kuunteli puhettani korvat höröllään ja selvästi nautti kun silittelin sitä vielä hetken ennen teidemme eroamista. Kotiin mennessä ainoa ajatukseni oli, että miten nopeasti arkinen eksymistarina pystyikään muuttua heppalehtien novellien maailmaksi.

19.1.2011 (päiväkirja)

Uusi vuosi ja uudet kujeet - Lyyra varsoi tänään kauniin tammavarsan, joka sai nimekseen Március Larinea. Tamma näyttäisi olevan väriltään ruunivoikko, mikä olisikin aivan loistavaa, meillä ei sen väristä hevosta vielä olekaan. Todella nätti tamma siitä ainakin näyttää tulevan. Lyyra hoiti varsomisen käytännössä itsekseen, tarkkailin tilannetta ulkopuolelta ja kävin hieman kuivaamassa varsaa, mutta mitään muuta en joutunut tekemään. Lyyra on kuitenkin varsonut jo useamman kerran, joten se kyllä tiesi tasan tarkkaan mitä sen kuului tehdä.

Varsomisen lopuksi kävin vielä tarkistamassa sekä varsan että emän kunnon ja toin Lyyralle myös muutaman sokerinpalan, olihan se tehnyt valtavan työn. Kumpikin näytti voivan oikein hyvin, varsa oli noussut seisomaan ja imi jo ahnaasti maitoa, joten jätin kaksikon omaan rauhaan.

25.9.2010 (päiväkirja)

Lyyra oli tänään VICY:n laatuarvostelutilaisuudessa ja olikin ainoa osallistunut tamma. Osallistujia oli yhteensä neljä. Em. tuomaroi Lyyran ja olikin tiukka: tamma sai VCL-III -palkinnon, pisteitä 48. Ihan hyvin kuitenkin, kun ottaa huomioon, ettei tamman rakenne ole aivan täydellinen. Liikettä ja luonnetta toki löytyy, mutta paljon olisi myös korjattavaa.

Lyyra käyttäytyi tilaisuudessa onneksi oikein mallikelpoisesti, hieman se kuumui ratsastuskokeessa ja esitteli aika sirpakkaa liikettä, mutta muuten kaikki sujui juuri kuten olin suunnitellutkin. Lyyra on onneksi niin tottunut matkustamaan ja käymään uusissa paikoissa, ettei sen maailma kaadu mistään sellaisesta. Kun tilaisuuden päätteeksi jaettiin palkinnot ja pystit osallistujille, oli Lyyra jo hieman kyllästynyt, joten se heilutteli päätään turhautuneena ja steppaili ympäriinsä, mutta oli muuten varsin asiallisesti.

Kouluvalmennus 15.01.2009 tasolla Helppo A, valmentajana luppis

"Alkutunnista Lyyra hieman pomppi ja steppasi, mutta paljon volttailemalla ja pienillä puolipidätteillä alkoi keskittyä ratsastukseen. Paljon sait kuitenkin tehdä töitä sen eteen, mitään tamma ei näyttänyt antavan ilmaiseksi. Vähitellen Lyyra alkoi kulkea kootusti ja askeleet olivat kauniin ilmavat ja hienoa takaosan työskentelyä! Siirtymiset hieman hitaat, eli napakammin vain pohjetta ja paremmat valmistelut, niin ratsusikin pysyy paremmin hereillä ja pystyy vaihtamaan askellajia nopeammin. Pohkeenväistössä hankasi hieman vastaan, vaikutti siltä että tammalla olisi ollut jokin pieni lihasjumi lavoissa, sillä vetristyessään se alkoi toimia tässäkin huomattavasti paremmin. Todella nätit sulku- ja avotaivutukset, sekä takaosakäännökset, noin isoksi ja massiiviseksi hevoseksi se kääntyy, liikkuu ja taipuu todella kevyesti. Komea ratsu!"

Kouluvalmennus 03.01.2009 tasolla Helppo B, valmentajana Jassu

"Ireth ja Lyyra toimivat hyvänä parina alkutunnin pysähdys- ja peruutusharjoituksissa. Parivaljakon yhteistyö toimi saumattomasti ja aloin jo odottamaan innolla, kun näkisin parin pohkeenväistöissä. Enkä turhaan odottanutkaan. Aluksi tamma oli kankea ja omapäinen, mutta Ireth ratsasti sillä tottuneesti ja sai sen liikkumaan haluamassaan tahdissa ja haluamiaan liikkeitä. Ravissa Lyyra koetti kaikkia konnankoukkuja, mutta Ireth oli kärsivällinen eikä antanut tammalle periksi. Tamman liike oli hienon näköistä, kunhan vain Ireth muisti pitää sitä yllä. Sitten siirryttiin vastalaukkoihin kiemurauralla. Lyyra osasi hienosti vastalaukan noston, mutta kiemurauralla laukkaaminen tuotti pieniä alkuvaikeuksia. Taivuttelu kuitenkin auttoi ja tamma alkoi asettua oikein kaarevissa kohdissa eikä enää hanannut niin paljon vastaan. Kiitos Ireth ja Lyyra!"

Kisakalenteri

KRJ - 42 sij., 2 cup-sij.

15.11.2006 - Helppo A - 03/42
15.05.2007 - Helppo A - 33/337, KRJ-cup
19.08.2007 - Helppo B - 06/218
13.01.2008 - Helppo B - 10/101
30.01.2008 - Helppo A - 06/240
31.05.2008 - Helppo B - 08/70
01.06.2008 - Helppo B - 01/69
15.08.2008 - Helppo A - 03/155
01.02.2009 - Helppo A - 03/96
13.02.2009 - Helppo A - 03/34
11.04.2009 - Helppo A - 04/26
22.06.2009 - Helppo A - 02/20
21.08.2009 - Helppo A - 02/19
28.09.2009 - Helppo A - 01/10
03.10.2009 - Helppo A - 01/17
28.10.2009 - Helppo A - 01/50
15.11.2013 - Helppo A - 04/50
16.11.2013 - Helppo A - 04/30
16.11.2013 - Helppo A - 01/30
18.11.2013 - Helppo A - 07/50
18.11.2013 - Helppo A - 03/30
18.11.2013 - Helppo A - 05/30
18.11.2013 - Helppo A - 03/30
20.11.2013 - Helppo A - 05/30
20.11.2013 - Helppo A - 04/30
25.11.2013 - Helppo A - 02/30
25.11.2013 - Helppo A - 05/40
09.12.2013 - Helppo A - 03/40
16.12.2013 - Helppo A - 02/40
14.01.2015 - Helppo A - 04/30
15.01.2015 - Helppo A - 01/30
17.01.2015 - Helppo A - 02/40
19.01.2015 - Helppo A - 05/76, Moscow Sim-Star Cup
21.01.2015 - Helppo A - 03/30
23.01.2015 - Helppo A - 03/30
25.01.2015 - Helppo A - 01/40
26.01.2015 - Helppo A - 02/40
26.01.2015 - Helppo A - 01/40
26.01.2015 - Helppo A - 03/30
04.02.2015 - Helppo A - 04/30
07.02.2015 - Helppo A - 01/30
31.05.2015 - Helppo A - 13/370, KRJ-cup

VVJ - 42 sij., 1 cup-sij.

22.10.2006 - Noviisi parivaljakko - 04/10
14.12.2006 - Noviisi parivaljakko - 01/09
19.12.2006 - Noviisi parivaljakko - 02/08
13.03.2007 - Noviisi yksilö - 03/15
19.04.2007 - Noviisi yksilö - 04/25
20.04.2007 - Noviisi yksilö - 03/25
13.08.2007 - Vaativa yksilö - 02/19
15.08.2007 - Noviisi yksilö - 04/22
12.12.2007 - Vaativa yksilö - 03/22
08.06.2008 - Vaativa yhdistetty - 02/15
21.01.2009 - Noviisi yhdistetty - 01/08
03.02.2009 - Vaativa kestävyyskoe - 03/40
04.05.2009 - Vaativa yhdistetty - 03/54
03.07.2009 - Vaativa yhdistetty - 01/22
30.08.2009 - Vaativa parivaljakko - 01/16
02.09.2009 - Vaativa parivaljakko - 04/16
05.09.2009 - Vaativa parivaljakko - 03/16
26.09.2009 - Vaativa parivaljakko - 01/21
28.10.2009 - Vaativa parivaljakko - 02/21
03.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/23
04.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 02/23
05.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/34
08.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 02/34
08.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 04/23
08.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 02/33
09.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/23
12.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 05/34
14.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 03/34
14.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 02/33
14.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 03/35
15.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 05/25
17.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 01/31
18.11.2013 - Vaativa yhdistetty - 04/23
18.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 01/25
20.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 01/25
26.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 01/25
27.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 02/25
28.11.2013 - Vaativa parivaljakko - 03/25
15.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 02/29
21.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 04/29
25.01.2015 - Vaativa yhdistetty - 04/34
30.04.2015 - Vaativa yhdistetty - 02/95, VVJ-cup