Viisikko

Cecilia Sunbird

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Olen kiitollinen niistä 21 vuodesta, jotka sain elää Cecilian kanssa. Sain seurata sen kasvun maitovarsasta nuoreksi hevoseksi, aikuiseksi kisaratsuksi, siitostammaksi ja lopulta eläkeläiseksi. Tänään, 19.09.2018, oli aika tehdä viimeinen palvelus rakkaalle ystävälle. Cecilian jalat olivat vaivanneet jo jonkin aikaa, vuodet estehevosena eivät olleet ilmaisia. Hyvää matkaa Cecilia Sunbird!

Kyseessä on virtuaalihevonen

© ransu.kuvat.fi (CC BY 3.0)

Nimi Cecilia Sunbird "Lia"
Rotu suomalainen puoliverinen
Sukupuoli tamma
Väri ruunikonkimo
Säkäkorkeus 167cm
Syntymäpäivä 01.04.2015 (4v 2.5.15)
Ikä 21 vuotta (19.9.18)
Rekisterinumero VH15-031-1219
Omistaja Ireth (VRL-03777), Viisikko
Kasvattaja Viisikko

Koulutus ko. HeA, re. 140cm
Painotus yleispainotus
Saavutukset ERJ-I


© ransu.kuvat.fi (CC BY 3.0)

Saavutukset

ERJ-I -palkittu heinäkuun tilaisuudessa 30.07.2017 pistein 101,5p. Pistejakauma:
Rakenne 6,5 (10), kilpailut 44 (40+), suku 22 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 9 (15).

Luonnekuvaus

"Cecilia Sunbird, eihän siinä nimessä ole järjen hiventäkään!" oli ensimmäinen kommentti jonka tammavarsan nimestä kuulin ja no, olen samaa mieltä. En vain osannut päättää haluaisinko nimen muistuttavan emän kaunista nimeä vai isän hyvin sympaattista nimeä, joten päätin yhdistää nämä kaksi ja tuloksena oli sitten Cecilia Sunbird. Tavallaan nimi kuvastaakin Liaa, sillä tamma on todella kaunis, aivan kuten voisi olettaakin jos nimi on Cecilia, mutta se on myös erittäin aurinkoinen, avoin ja iloinen hevonen, jonka kanssa työskennellessä alkaa aina hymyilyttää väkisinkin.

Hoitaessa tämä hurmaava tamma on täysin ongelmaton, se nauttii pitkistä harjaustuokioista, ilahtuu pesusta ja suhtautuu kengitykseenkin fiksusti - mitä muuta voi hevoselta toivoa? Ylimääräiset rapsutuksetkin tamma ottaa vastaan iloisesti ja tyytyväisenä, oikeastaan Cecilialla ei taida koskaan olla huono päivä tai paha mieli. Taluttaessakin neitikäinen kulkee kauniisti, löysällä narulla maailman menoa katsellen, aina korvat hörössä ja uteliaana. Tamma ei yleensä myöskään pelkää mitään, uusia asioita se mieluusti katselee hetken, käy nuuhkaisemassa ja toteaa ne sitten vaarattomiksi. Kävelee myös hevosrekkaan ongelmattomasti ja matkustaa hyvin hiljaisesti pidemmätkin matkat, eikä tule ulos mitenkään liian vauhdikkaasti.

Ratsuna Lia on eteenpäinpyrkivä, sillä on voimakas ponnistus takaa ja sillä on hyvä ryhti luonnostaan. Se on todella mukava kaikin puolin, todella nöyrä ja kuuliainen. Voisin hyvin kuvitella tamman sopivan myös erinomaisesti vaikkapa tuntikäyttöön luonteensa puolesta. Kapasiteettia tammalla on myös valtavasti etenkin estepuolelle, koulupuolella sen vaatimattomat liikkeet ovat jarruttaneet etenemistä, vaikka mielellään Lia kouluakin menee. Se suuntaa korvat ratsastajaa kohti ja noudattaa apuja kuuliaisesti, protestoimatta lainkaan vastaan. Ristiriitaisetkaan avut eivät saa tammaa hämmentymään, se vain jatkaa tasaista puksutusta eteenpäin ja odottaa selvempiä ohjeita. Esteillä terästäytyy aivan selvästi ja sen korvat sojottavat suoraan eteenpäin kun se tajuaa, että pääsee hyppäämään. Ei pelkää erikoisesteitäkään, vaan ylittää kaikki yhtä tasaisen varmasti. Liikkuu hyvin eteen, mutta on myös kevyt edestä, minkä ansiosta tiukatkin tiet ja hankalat sarjat sujuvat tamman kanssa mainiosti.

Maastossa lunki tyyppi, katselee rennosti ympärilleen ja maistelee välillä puiden lehtiä, jos ratsastaja antaa siihen mahdollisuuden. Ei innostu liikaa tai hermostu vieraissakaan paikoissa, vaan kuuntelee aina ratsastajaa. Maastossakin Cecilian selkään voi laittaa kenet tahansa, sillä tamma kuljettaa kaikki turvallisesti kotiin asti. Myös porukassa maastoilu sujuu ongelmitta, kulkee kenen tahansa kanssa nätisti ja mukavasti. Kisoissa yhtä tyyni ja positiivinen kuin aina, ei hermoile turhista, mutta ei myöskään sulkeudu. Katselee uteliaasti ympärilleen ja tuntuu nauttivan hälinästä. Radalla tekee parhaansa, oli kyseessä sitten este- tai koulukilpailut. Useimmiten tuokin rusetin tai pari kotiin, sillä tamman suoritusvarmuus on aivan omaa luokkaansa.

Sukutaulu

isä

Fn Blackbird
fwb, 167cm, mkm
ERJ-I, KTK-II, PP-MVA

ii.

Blacky
EVM, fwb, 174cm, rn

iii.

Streaker Poco
EVM, fwb, 170cm, mrn

iie.

Somber Eye
EVM, fwb, 168cm, prt

ie.

Secretto
EVM, fwb, 171cm, rnkm

iei.

Secram
EVM, feb, 171cm, rnkm

iee.

Lilith
EVM, fwb, 167cm, mkm

emä

Celine
swb, 167cm, rtkm

ei.

Dralate Gray
EVM, swb, rn

eii.

Casolate
EVM, holst, m

eie.

Daymina
EVM, swb, rn

ee.

Clara Lina
EVM, pv, rt

eei.

Filster
EVM, pv, km

eee.

Clarine
EVM

Sukuselvitys

II. Blacky, Bläkki, on Turussa siitostallilla asuva komea suurikokoinen ori. Bläkistä piti alunperin tulla kenttäratsu, mutta orin ollessa vielä nuori sen omistaja vaihtoi lajia rataesteisiin. Bläkki on kilpaillut erittäin menestyksekkäästi 150cm radoilla ja sen valmentaja kehuu oria uskomattoman vahvaksi ja voimakkaaksi hyppääjäksi. Ori saisi olla aavistuksen parempi kääntymään, mutta se voittaa suoritusvarmuudessaan sen mitä tiukkojen kaarteiden vauhdissa menettää. Bläkki on hyväksytty myös ruotsinpuoliveristen kantakirjaan ja sillä on ruotsissa useita lupaavia varsoja.

III. Streaker Poco eli kotoisammin Poju on eläkepäiviään viettävä vanhempi herrasmies. Poju oli aktiivisessa käytössä ratsastajalla, joka Pojun myötä siirtyi hevosluokkiin. Poju ehti ratsastajansa kanssa nousta muutaman vuoden yhteistyön aikana 120cm luokkiin, mutta valitettavasti jännevamma katkaisi nousukiidossa olleen esteratsun uran. Pitkän kuntoutuksen jälkeen Pojun uusi omistaja on kilpaillut Pojulla menestyksekkäästi aluetason kouluratsastuksessa. Esteitä Poju hyppää nykyään vain mielenvirkistykseksi. Jälkeläisileen Poju on periyttänyt hienoa, luontaista, hyppytekniikkaa, sekä suurta kokoa.

IIE. Somber Eye on Pohjois-Suomen hallitseva aluemestari kenttäratsastuksessa. "Milla" on kenttäratsastuksessa loistanut aina etenkin maastoesteillä. Tamma on varma hyppääjä, jolle on ollut helppo opettaa kaikenlaiset estetyypit. Kenttäkilpailujen ohessa Milla on käynyt myös estekilpailuissa ja se on saavuttanut kelpoja tuloksia 130cm luokkia. Blacky on toistaiseksi Millan ainoa varsa, sillä sen omistaja haluaa keskittyä täysipainoisesti kilpailuihin ja harjoitteluun. Milla on säännöllisesti kansainvälisen tason valmentajien silmien alla, ja sitä on kehuttu poikkeuksellisen kuuliaiseksi kenttäratsuksi. Tamman kanssa on tarkoitus suunnata vielä ulkomaille kilpailemaan, mikäli kouluratsastusosio kehittyy toivotulla lailla.

IE. Secretto on kuvankaunis siro tamma joka on kilpaillut menestyksekkäästi esteillä niin Suomessa kuin Venäjälläkin. Secreton eli Sirun omistaja on saanut tammastaan esiin sen kaikki parhaat puolet, vaikka varsana tamman potentiaali arvioitiin sukuunsa nähden melko vaatimattomaksi. Sirun ehdoton vahvuus on tiukat ja lyhyet lähestymiset esteille. Tamma on äärimmäisen ketterä ja se arvioi ponnistuspaikat hyvin. Luonteeltaan tamma on miedompi versio vanhemmistaan. Kilpailuissa Siru on elementissään, eikä se ole lasten käsiteltävissä, mutta tietyt ääriominaisuudet joita sen vanhemmilla on, puuttuvat tammalta itseltään. Sirulla on Pöljän lisäksi toinenkin varsa joka on myyty Saksaan esteratsuksi.

IEI. Secram oli aikansa seuratuimpia estehevosia. Secram eli Retu kilpaili 150cm tasolla ja keräsi suuren joukon faneja. Etenkin nuoret junnuratsastajat seurasivat orin kilpailusuorituksia haltioissaan, kun charmikas ori näytti osaamistaan. Retu oli esiintyjä, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Juuri ennen radalle menoa se saattoi olla täysin keskittynyt naurattamaan katsojia, mutta radalla se keskittyi aina vain työskentelyyn. Retulla on lukuisia jälkeläisiä niin Suomessa kuin muuallakin. Siru jäi orin viimeiseksi jälkeläiseksi Retun kuollessa ähkyyn vain muutamia viikkoja astutuksen jälkeen.

IEE. Lilith oli pippurinen tamma, jonka röyhkeä ja häpeilemätön luonne ihastutti ja vihastutti. Lilithin suvusta löytyy niin este- kuin kenttäratsujakin ja myös Lilith pääsi nauttimaan molemmista lajeista. Esteillä Lilith hyppäsi 140cm luokkia ratsastajansa kanssa. Tamman omisti vanhempi herrasmies jonka ratsastusura oli jo ohi ja sillä ratsasti nuori ja lupaava ratsastaja. Huhut kertovat, että Lilithin omistaja oli ainut joka pystyi käsittelemään hevosta ja ettei ratsastaja voinut edes kiivetä selkään ilman omistajan apua. Lilith on jättänyt jälkeläisilleen yllättävän mutkatonta luonnetta. Lilith jouduttiin lopettamaan sen omistajan joutuessa sairaalaan ja tamman käsittelyn ollessa täysin mahdotonta.

EI. Dralate Gray on ruunikko ruotsinpuoliverinen. Orilla on sijoituksia lähinnä esteratsastuksesta 120cm tasolla asti. Kilpaillut nuorena aktiivisesti, myöhemmin ollut kevyemmässä kilpailukäytössä nuorella esteratsastajalla. Tiedon mukaan useat Dralate Grayn jälkeläiset ovat loistaneet esteratsastuksessa. Osa on toiminut kilparatsastuksen lisäksi opetushevosina ja olleetkin hyvin tykättyjä ja selväpäisiä ratsuja.

EII. Casolate oli suuri musta holsteininhevonen. Se ei ollut tiedon mukaan kovin hyväkäytöksinen persoona, mutta nopea ja ponteva hyppääjä kylläkin. Casolate eli miltei koko ikänsä Mikael Olsson -nimisen miehen luona suurella ratsutilalla. Casolate aiotiin alunperin ruunata käytöksen vuoksi, mutta jokin sai Olssonin pitämään sen orina. Ja hyvä niin. Casolate on jättänyt jälkeensä monia potentiaalisia estehevosia, joista suurin osa on luonteeltaankin fiksuja.

EIE. Daymina oli näppärä yleishevonen. Ruunikolla ruotsinpuoliveri-tammalla kilpaili koko omistajaperhe pienimpiä lapsia myöten, niin leppoisa ja tyytyväinen tamma se oli. Daymina oli haka kouluradoilla ja haalikin omistajiensa kanssa kymmeniä krj-sijoituksia. Tietojen mukaan Dayminalta sujui myös esteet: hyppyharjoitukset eivät kuitenkaan koskaan tähdänneet kilpakentille, sillä Daymina suostui hyppäämään vain tuttuja esteitä kotikentällä.

EE. Clara Lina on rautias puoliverinen. Se on saanut elämänsä aikana monia upeita jälkeläisiä ja toiminut monen kouluratsastajan hevosena. Clara Lina on sähäkkä mutta silti tavallaan hyvin rento hevonen, joka vaatii osaavan ratsastajan liikkuakseen edes eteenpäin. Clara Lina on voittanut äärimmäisen monta helppojen luokkien koulukilpailua, ja potentiaalia olisi varmasti vaativiinkin luokkiin. Clara Linan viimeisin omistaja on sanonut, että menestyi hevosensa kanssa mielummin kunnolla helpoissa luokissa kuin rääkkäisi itseään ja tammaa vaativammissa luokissa.

EEI. Filster oli rakenteellisesti täydellisyyttä hipova. Taitopuolella se oli näppärä keskiverto hevonen, jota ei ihan aina kiinnostanut olla töissä. Itsepäinen Filster saattoi toisinaan olla raastava kivireki ja toisena päivänä taas iloinen kulkija, jolta onnistui kaikki. Epävakaan arjen vuoksi Filsteriä ei pidetty kovin hyvänä hevosena. Onneksi jotkut ihmiset näkivät, että Filster voisi periyttää hyvän vankan rakenteen tuleville sukupolville.

EEE. Clarine on pysynyt tuntemattomana.

© Isän puoli Örp VRL-13239, emän puoli Uppe

Jälkeläiset

Cecilia Sunbird ei ole tarjolla jalostukseen.

s. 01.03.2016 fwb-t Viisikon Puffbird (i. Your Courage Kern), om. Viisikko -> EV-II
s. 17.03.2017 fwb-o Conah Caphriel (i. 22nd Century), om. Myyränkolo

Kilpailut

ERJ, 43 sijoitusta, 4 cup-sijoitusta

02.05.2015 - 140 cm - 05/30
03.05.2015 - 140 cm - 04/30
06.05.2015 - 140 cm - 02/30
07.05.2015 - 140 cm - 04/18
09.05.2015 - 140 cm - 01/30
13.05.2015 - 140 cm - 05/30
19.05.2015 - 140 cm - 05/30
19.05.2015 - 140 cm - 01/19
20.05.2015 - 140 cm - 01/30
21.05.2015 - 140 cm - 03/30
21.05.2015 - 140 cm - 04/30
22.05.2015 - 140 cm - 03/30
22.05.2015 - 140 cm - 04/30
22.05.2015 - 140 cm - 05/30
23.05.2015 - 140 cm - 04/30
25.05.2015 - 140 cm - 01/30
26.05.2015 - 140 cm - 05/29
26.05.2015 - 140 cm - 02/30
27.05.2015 - 130 cm - 03/30
28.05.2015 - 140 cm - 01/29
01.06.2015 - 140 cm - 01/30
19.06.2015 - 140 cm - 02/18
01.07.2015 - 140 cm - 01/30
06.07.2015 - 140 cm - 03/30
29.11.2015 - 140 cm - 04/30
03.12.2015 - 140 cm - 05/30
07.12.2015 - 140 cm - 01/30
08.12.2015 - 140 cm - 03/30
10.12.2015 - 140 cm - 01/30
11.12.2015 - 140 cm - 04/30
12.12.2015 - 140 cm - 04/30
13.12.2015 - 140 cm - 01/30
13.12.2015 - 140 cm - 05/30
14.12.2015 - 140 cm - 03/30
14.12.2015 - 140 cm - 04/30
16.12.2015 - 140 cm - 01/30
17.12.2015 - 140 cm - 03/30
20.12.2015 - 140 cm - 04/30
25.12.2015 - 140 cm - 01/30
26.12.2015 - 140 cm - 02/30
31.05.2016 - 140 cm - 13/140, ERJ-cup
30.11.2016 - 130 cm - 04/88, ERJ-cup
28.02.2017 - 130 cm - 10/124, ERJ-cup
30.03.2017 - 130 cm - 06/56, ERJ-cup

KRJ, 40 sijoitusta

03.05.2015 - Helppo A - 04/30
06.05.2015 - Helppo A - 04/30
06.05.2015 - Helppo A - 03/30
08.05.2015 - Helppo A - 04/17
13.05.2015 - Helppo A - 03/17
18.05.2015 - Helppo A - 05/29
19.05.2015 - Helppo A - 01/30
20.05.2015 - Helppo A - 02/40
21.05.2015 - Helppo A - 03/30
21.05.2015 - Helppo A - 01/30
22.05.2015 - Helppo A - 04/40
22.05.2015 - Helppo A - 06/40
23.05.2015 - Helppo A - 03/30
25.05.2015 - Helppo A - 05/30
30.05.2015 - Helppo A - 05/30
30.05.2015 - Helppo A - 05/30
31.05.2015 - Helppo A - 04/30
31.05.2015 - Helppo A - 07/60
01.06.2015 - Helppo A - 01/40
01.06.2015 - Helppo A - 02/30
02.06.2015 - Helppo A - 05/40
03.06.2015 - Helppo A - 05/30
04.06.2015 - Helppo A - 02/40
05.06.2015 - Helppo A - 05/30
06.06.2015 - Helppo A - 01/40
09.06.2015 - Helppo A - 02/40
13.06.2015 - Helppo A - 04/30
24.06.2015 - Helppo A - 06/40
26.06.2015 - Helppo A - 04/40
28.06.2015 - Helppo A - 05/40
27.11.2015 - Helppo B - 03/40
27.11.2015 - Helppo B - 04/40
29.11.2015 - Helppo B - 05/40
01.12.2015 - Helppo B - 05/40
03.12.2015 - Helppo A - 03/30
04.12.2015 - Helppo B - 04/40
21.12.2015 - Helppo A - 01/30
21.12.2015 - Helppo A - 02/30
27.12.2015 - Helppo A - 03/30
29.12.2015 - Helppo A - 02/30

Valmennukset ja päiväkirja

08.12.2015 (päiväkirja)

Tänään Cecilialla oli jännä päivä, kun eläinkerholla oli hevospäivä ja lapset tulivat tallille opettelemaan hevosten hoitoa ja Lia pääsi esimerkkihevoseksi. Ryhmän saapuessa kaikki kerholaiset ja kerhon vetäjä esittäytyivät, minkä jälkeen kerroin Ceciliasta ja itsestäni. Kysyin kerholaisten aiempaa hevoskokemusta ja yllätyksekseni vain kahdella oli aiempaa hevoskokemusta ja hekin olivat vasta ratsastuksen alkeiskurssilla joten hoidossa saataisiinkin keskittyä aivan perusteisiin. Kävimme kiertämässä tallin läpi ja lapset kyselivät kaikkea niin hevosten ruuista, talikon käyttötarkoituksesta kuin ratsastuksestakin. Vastailin vuorotellen kerhon vetäjän kanssa kysymyksiin ja sain kaikki lapset kikattamaan kun kerroin talikon käytöstä ja hevosen pask eikun kakkojen siivoamisesta.

Talliin tutustumisen jälkeen lähdin hakemaan hevosta tarhasta jolloin perääni ilmestyi lapsilauma kiljumaan ja kysymään saisivatko he taluttaa hevosta. Muistutin lapsia, ettei hevosten lähellä saa juosta ja lupasin, että jokainen saisi kokeilla hevosen taluttamista tänään. Tamma tuli heti tarhan portille katselemaan lapsia hörähdellen tietäen selvästi, että kohta saisi helpolla rapsutuksia ja ehkä herkkujakin. Kun sain hevosen portista ulos alkoivat lapset yhdessä kuorossa kinuamaan, että saisiko nyt kokeilla taluttamista. Ymmärsin, että harjaushetkestä tuskin tulisi mitään ennen kuin lapset saisivat haluamansa joten suostuin ja annoin ensimmäisen taluttaa hevosta. Talutin itse hevosta kauempaa riimunnarusta ja selitin samalla hevosen taluttamisen säännöistä. Cecilia ei ymmärtänyt lainkaan, mikä tämä tällainen juttu on vaan tuijotti vähän väliä minua hämmentyneellä katseella. Jokainen lapsi sai taluttaa hevosta tallin ympäri samalla silitellä hevosta. Kaikkein eniten niin lapset kuin Ceciliakin taisivat kuitenkin tykätä siitä, miten jokainen lapsi sai talutuksen jälkeen antaa tammalle pienen porkkananpalan. Talutuksissa ja vuorojen vaihdossa kului niin pitkä aika, että päätin luopua harjaamisesta täysin ja Lia pääsi takaisin tarhailemaan siksi aikaa kun lapset pääsivät katselemaan erilaisia hoitovälineitä ja arvuuttelemaan niiden käyttöä.