Vaniman Lahjakäpy

Kyseessä on virtuaalihevonen

© Stjarna

Nimi Vaniman Lahjakäpy "Käpy"
Rotu suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Väri punaruunikko
Säkäkorkeus 157cm
Syntymäpäivä 25.09.2018 (4v 25.10.18)
Ikä 3 vuotta (9.10.18)
Rekisterinumero VH18-018-1970
Omistaja Ireth (VRL-03777), Viisikko
Kasvattaja Vanima

Koulutus ko. VaB, re. 110cm, va. vaativa / CIC1
Painotus yleispainotus
Saavutukset


© Stjarna

Saavutukset

Historia

Käpy on ehkä maailman kiltein, helpoin ja mutkattominen hevonen. Se ei ole pätkääkään pystyynkuollut, ei lainkaan ylivireä tai rahtuakaan liian herkkä. Se on kaikin tavoin loistava suomenhevostamma, jota kehtaa esitellä jos jonkinlaisissa kinkereissä. Hyvän luonteen lisäksi tammalle on siunattu erittäin hyvä rakenne ja kirsikkana kakun päällä vielä kaunis punertava väritys. Tämän kaiken luettuani varsan myynti-ilmoituksesta, en voinut olla ihmettelemättä, miksi se oli alkujaankaan laitettu myyntiin: sukukin on varsin salonkikelpoinen, palkittuja sukulaisia täynnä ja varsa on kantakirjakelpoinenkin. Yritin etsiä syytä ties mistä, mutta ei, en tähän päivään mennessä ole keksinyt, miksi Anniina oli laittanut varsan myyntiin, eikä pitänyt sitä itse. Yritin tietysti kautta rantain asiaa tiedustella niin puhelimessa kuin myöhemmin paikan päälläkin, mutta vastaus oli luokkaa "Ei nyt oikein ollut tallissa tilaa." Jos Viisikossa joskus syntyisi näin kerrassaan täydellinen kasvatti, en ikipäivänä antaisi kenenkään edes nähdä sitä, saati ostaa! Lopulta tulin siihen tulokseen, että ehkä tamman kasvattaja oli kolauttanut päänsä todella, todella kovaa - ja päätyi myymään pikku-Kävyn meille.

Luonnekuvaus

Kuten aiemmin jo mainittua, Käpy on luonteeltaan käytännössä täydellinen. Minua on aina joskus pyydetty kuvailemaan tamman luonnetta, kertomaan siitä hyvät ja huonot puolet, enkä ole vielä keksinyt siitä yhtään huonoa puolta, sillä "liian täydellinen" ei kuulemma kelpaa. Punaruunikossa yhdistyy miellyttävällä tavalla tasapainoisuus ja herkkyys, energisyys ja rauhallisuus ja ylipäätään kaikki hyvän ratsun ja kilpahevosen ominaisuudet. Tietysti Kävylläkin on aina joskus hiukan huonoja päiviä, mutta silloinkin se käyttäytyy paremmin kuin noin 90 prosenttia tallin muista asukkaista. Luonteensa puolesta tamman hoitajaksi ja ratsastajaksi sopisi kuka tahansa, mutta sellaisena olen Kävyn halunnut pitääkin, joten vaalin sitä kuin kalleinta aarrettani. Jos totta puhutaan, 6-vuotiaaksi asti vain minä liikutin tamman... Tässä vaiheessa tallimestarini julisti minut ylihysteeriseksi ja otti vastuulleen Kävyn liikuttamisen kärryiltä käsin, mikä lieni ihan järkevä päätös.

Hoitotoimenpiteet eivät ole Kävylle mikään juttu. Kaikkiin perusasioihin se oli tietysti totutettu jo pikkuvarsana, mutta eipä se ole mistään uudestakaan ikinä järkyttynyt. Hampaiden raspauskin onnistuu ongelmitta joka kerta ja kengittäjämme suorastaan jumaloi ruunikkoa sen käytöksen ansiosta. Harjaushetkistä Käpy nauttii kovasti. Se rakastaa kunnon rapsuttelua, mutta toisaalta sille passaa myös vähän ripeämpi harjaaminen. Tamman voi ongelmitta huoltaa niin karsinassa, käytävällä kuin vaikkapa tarhassa, se osaa seistä missä tahansa rauhallisesti aloillaan ja olla välittämättä mahdollisesta kovastakin hälinästä. Silti se seurailee ympäristöään kiinnostuneena, reagoi tapahtumiin ja tuntuu nauttivan ihmisten ja muiden hevosten puuhien seurailusta. Taluttaessa tamma kulkee löysällä narulla hieman takaviistossa, reagoi taluttajan liikkeisiin ja pysähtyy pyydettäessä. Pelästyessään ottaa pari lennokkaampaa askelta, mutta pysähtyy sitten katsomaan jännittävää asiaa. Tukeutuu ihmiseen vaikeissa tilanteissa eikä lähde sooloilemaan.

Sukutaulu

isä

Mörkövaaran Käpykranaatti
158cm, tprn
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, VVJ-I, KERJ-II, KTK-II

ii.

Kuuralehdon Kuukrokantti
162cm, prn
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, KTK-II

iii.

Ruonalan Anselmo
160cm, rt

iie.

Kuunkehrä
158cm, rn

ie.

Hortensian Jokeritar
156cm, prt
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I

iei.

Varmajalka
153cm, prt
YLA1, SLA-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, KTK-III

iee.

Joikuriina
156cm, rt
YLA2, SLA-I, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II

emä

Mörkövaaran Lilianna
157cm, prt
SLA-I, KRJ-I, KTK-III
VSR jälk. C

ei.

Mörkövaaran Jalomieli
154cm, vrt
YLA1, SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I

eii.

Aatu-Elmeri
165cm, prt
YLA2, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II

eie.

Hovililja
157cm, prt
YLA1, SLA-I*, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II

ee.

Ventoksen Lena
157cm, prt
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I

eei.

Hallaniityn Ekaykä
145cm, prt

eee.

Rusetti-Leija
150cm, prt
YLA1, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II
VSR jälk. B

Jälkeläiset

Vaniman Lahjakäpy on tarjolla jalostukseen.

Kilpailut

KRJ, sijoitusta

ERJ, sijoitusta

KERJ, sijoitusta

VVJ, sijoitusta

NJ / VSN

VSR-cup

Valmennukset ja päiväkirja