Viisikko

Trenzlalore

Kyseessä on virtuaalihevonen

Runoratsun hevoshaan
toiseen laitaan laukataan.
Ruoho runon laidunten
on ikuinen.

Humppe pääsi haudan lepoon 2.10.2021 pahan keuhkokuumeen vuoksi 23 vuoden iässä. Jäämme kovasti kaipaamaan komeaa oria!


© Raituva, Gotham Stable

Nimi Trenzlalore "Humppe"
Rotu suomalainen puoliverinen
Sukupuoli ori
Väri rautias
Säkäkorkeus 173cm
Syntymäpäivä 12.06.2009 (3v 12.06.12)
Ikä 23 vuotta (2.10.21)
Rekisterinumero VH16-031-0069
Omistaja Ireth (VRL-03777), Viisikko
Ex-omistaja VRL-13369, Gotham Stable

Koulutus ko. VaA, re. 130cm / CIC4
Painotus kenttäratsastus
Saavutukset KERJ-I


© Raituva, Gotham Stable

Saavutukset

KERJ-I -palkittu syyskuun tilaisuudessa 30.09.2021 pistein 103p. Pistejakauma:
Rakenne 8 (10), kilpailut 44 (40+), suku 16 (20+5), jälkeläiset 20 (20+5), lisäpisteet 15 (15).

Luonnekuvaus

Hoitaessa Humppe on oikea mammanmussukka, joka haluasisi jatkuvasti herkkuja ja rapsutuksia. Hevosella tuntuu olevan mitä oudoin maku, nimitäin orin lempiherkkuja ovat turkinpippurit, päärynähillo, banaani, appelsiinijogurtti ja tottakai, vauvojen purkkiruuat. Mitä epäsopivampia herkkuja hevoselle, mutta minkäs orin maulle mahtaa... Humppe käyttätyy varsin nätisti yleensä hoitaessa, mutta tylsistyessään saattaa avata oven kokonaan auki jos se on vähänkään raollaan. Humppe on opetettu, että jos oven avaa, se ei lähde siitä askeltakaan karsinan ulkopuolelle.

Taluttaessa Humppe saattaa pörhistellä tammoille, ja useiden vapaapäivienjälkeen hevonen saattaa vetää kunnon pukkirodeota, niin kauan että itsekin huomaa kuinka siinä oikein väsyy. Useimmiten ori kyllä käyttäytyy ihan siivosti, ja onneksemme kisapaikalla Humppe on todella fiksusti. Tarhasta hakiessa ori mieluiten laahustaisi perässä, eihän nyt päiväheiniä voi keskenkään jättää. Takaisin tarhaan mennessä, orilla ei ole tietoakaan laahustamisesta, ja joskus saattaa lähteä kovallakin ryminällä tarhalle. Joskus ohikulkijat katsova hyvin hämmentyneenä hevosen touhuja. Maastakäsittelyssä olemme harjoitelleet Humpen kanssa kaikenmoista. Hevonen osaa esimerkiksi liikkua juoksuttaessa ympyrällä ilman liinaa, kumartaa ja peruuttaa ja väistää sivulle käsimerkistä. Ori keskittyy maastakäsittelyssä todella hyvin, joten sitkeä harjoittelu on kyllä tuottanut tulosta. Humpella pystyy ratsastamaankin pelkällä kaulanarulla, ja pysähtyy taaksepäin nojaamisesta heti.

Kouluratsastuksessa Humpen kanssa on mukava työskennellä, ja se on hyvin kuuliainen avuille. Osaamattomalla ja kovakätisellä ratsastajalla, ori päättää kyllä tehdä sirkusesityksen. Humpen yeisimmät kepposet ovat pysähteleminen, pystyynhyppiminen ja pukittelu laukassa. Joskus hevonen saattaa vetää kunnon rodeotakin... Osaavalla ratsastajalla orin kanssa ei ole mitään ongelmaa. Esteillä Humppe on reipas ja kuumuva. Esteillä ori on kyllä parhaimmillaan, eikä mitkään erikoisesteet oria pelota sitten yhtään. Tämä herra on esteratojen mestari. Esteet ylittyvät leikiten, mutta orin hallinta on sitten eri juttu. Ori kuumuu todella herkästi, joten hevosta ei saa kiskoa suusta, vaan tehdä pehmeitä pidätteitä. Maastossa Humppe on kiva ja varma kaveri. Orin ravi tuntuu vain aivan erilaiselta maastossa, ja sielä istuminen on täyttä tuskaa ja ratsastjan takapuoli on usein kipeä monta viikkoa ponin ravissa istumisen jälkeen. Yksin Humppe menee aivan rauhassa eikä silä ole mitään kiirettä, mutta kaverin kanssa ori menee sellaista vauhtia, että juuri pysyy selässä. Uiminen on Humpen kesässä ehdottomasti paras juttu, ja ori on oikea vesihiriö. Hevonen on hyppäämässä aina ensimmäisenä veteen, ja sieltä poissaaminen onkin sitten ihan eri juttu. Humppe on kaikinpuolin mahtava hevonen!

© Raituva, Gotham Stable

Sukutaulu

isä

Aljaro II
EVM, hann, 176cm, m

ii.

Drometheus
EVM, hann, 175cm, trn

iii.

Supernova
EVM, hann, 171cm, mrn

iie.

Windye
EVM, hann, 169cm, prt

ie.

Something
EVM, hann, 166cm, mkm

iei.

Lovely Boy
EVM, hann, 168cm, rt

iee.

Cindy In The Cloud
EVM, hann, 162cm, mkm

emä

Beautiful October
EVM, fwb, 166cm, rt

ei.

Summer Mystical
EVM, fwb, 170cm, prt

eii.

Magic Touch
EVM, holst, 170cm, prt

eie.

Eleonora III
EVM, fwb, 167cm, rtkm

ee.

My Darling
EVM, fwb, 164cm, rn

eei.

In Direction
EVM, holst, 173cm, m

eee.

Tochca
EVM, trak, 166cm, rn

Sukuselvitys

I. Aljaro II on suurikokoinen musta ori omaa ihanteellisen rakenteen, sekä kapasiteettia 160cm esteradoille. Ori kisaa yhä kansallisella tasolla, vaikka sen huippuvuodet ovatkin jo ehkä enemmän takanapäin. Aljaro II:n luonne vaatii ratsastajalta raudanlujaa ammattilaisuutta ja usein myös fyysisyyttä, joten oria ovat pääsääntöisesti ratsastaneet miehet. Saksassa vaikuttava Aljaro on astunut tähän mennessä kuusikymmentä tammaa, mutta vielä ei ole varmaa, millainen periyttäjä ori on, koska jälkikasvu on vielä verrattain nuorta.

II. Drometheus on ruumiinrakenteeltaan jykevähkö tummanruunikko ori, joka toimi elämänsä aikana pääsääntöisesti siitosorina. Hieman kömpelönäkin pidetty ori kisasi muutaman kauden 120cm ulkoradoilla menestyen kohtalaisesti. Vaikka ori itse ei menestynytkään mainittavasti, ovat sen jälkeläiset menestyneet sen itsensäkin edestä. Johan Ludvigin omistuksessa oleva Drometheus viettää tätänykyä eläkepäiviä astuen silloin tällöin tilan omia tammoja.

III. Supernova on yksi syy siihen, miksi Humppe seisoo tallissamme. 171cm korkea mustanruunikko ori on niittänyt kotimaassaan Saksassa enemmän mainetta, kuin yksikään muu hevonen saman vuosikymmenen aikana. Supernovan ratsastajana tunnettu George Brokehill teki uransa läpimurron ratsastaessaan Supernovalla useiden nimekkäiden kilpailuiden voittoon. Orilla on vaatimattomat sukujuuret, josta johtuen se olikin alunperin Georgen "harrasteratsu". Alunperin Supernovan oli tarkoitus siirtyä syrjään, kun nuoren pojan taidot esteratsastajana karttuisivat. Vuosien saatossa parivaljakko nousi koko kansan tietoisuuteen ja Supernova on epäilemättä tunnettu ori myös Saksan rajojen ulkopuolella.

IIE. Windye kuuluu niin ikään Supernovan tavoin Georgen kisaratsuihin. Pienikokoinen punarautias tamma kisasi kouluratsastusta Va B tasolla ja esteitä 140cm luokissa. Tamman kisauran päättyessä George astutti tammansa omalla huippuoriillaan Supernovalla toivoen jälkikasvusta seuraajaa kuululle orilleen. Windyen jälkeläinen Drometheus oli kuitenkin pettymys Georgelle, joten ori myytiin myöhemmällä iällä Johan Ludvigille. Windye menehtyi pahanlaatuiseen ähkyyn 20 vuoden ikäisenä. Jälkeläisiä tamma sai kolme kappaletta.

IE.Somethingin lupaavasti alkaneelta kisauralta katkesi siivet alkuunsa, kun tamma teloi jalkansa pahanlaatuisesti kotikentällään. Something astutettiin heti tamman toivuttua siihen kuntoon, että rikkinäinen jalka kestäisi kantavana olevan tamman painon. Tamman laittaminen kantavaksi oli kuitenkin virhearvio, sillä Somethingin tila meni nopeasti huonompaan suuntaan ja tiineyden loppumetreillä tammalle annettiin runsaasti kipulääkitystä. Pian varsan syntymän jälkeen Something päästettiin laukkaamaan vihreämmille laitumille, sillä telottu jalka ei olisi koskaan toipunut ennalleen.

IEI. Lovely Boy eli "Ukko" on alunperin Saksasta lähtöisin oleva ori, joka kulkeutui Ruotsin kautta Suomeen Heikki Peltolanmäen ratsastettavaksi. Ori on saanut osuvan lempinimensä oman käytöksensä johdosta, sillä Ukko on jokseenkin keskivertoa äänekkäämpi hevonen. Kisapaikoilla orin tunnistaa jo ennen lähtölistan näkemistä, sillä Ukolla on tapana hirnua kimeästi useita kertoja peräkkäin. Erityisesti tammojen perään huuteleva rautias, 168cm korkea ori, on menestynyt kohtalaisesti kansallisella tasolla ja Suomen maaperällä orilla on muutamia maansa mestaruuksia plakkarissaan.

IEE. Cindy In The Cloud on musta tamma, joka on enemmän kuin perso ihmislihan perään, eikä tälle yksilölle kannata kääntää selkäänsä hetkeksikään. Cindy in the cloudin nykyinen asuinpaikka on Ruotsissa Lilleborgin siitostilalla, mutta tamma ei ole kovinkaan suosittu siitostammana. Periyttäjänä Cindy on ollut laadukas, sillä sen jälkeläiset ovat olleet järkiään hyvärakenteisia ja kisanneet kovallakin tasolla esteitä ja kouluratsastusta. Tamman jälkeläisten epäsuosioon on epäilemättä syynä se seikka, että korkealaatuisen kisahevosen ominaisuuksia periyttävä tamma on onnistunut siirtämään jälkeläisilleen myös "hurmaavan" luonteensa.

E. Beautiful October on Julia Justhovenin omistama ja ratsastama tamma, joka kisaa edelleen satunnaisesti. Kenttäratsastuksen saralla kunnostautunut tamma on jättänyt jälkeensä toistaiseksi vain yhden jälkeläisen. Beautiful Octoberin paras kausi on ehdottomasti vuonna 2007-2008, jolloin tamma sijoittui kärkijoukkoon muutamissa merkittävissä kisoissa. Mikään megamenestyjä tämä hevonen ei kuitenkaan ole ollut. Luonteeltaan Beautiful October on kipakka, mutta tarpeeksi osaavan ratsastajan käsissä kuuliainen ja luotettava ratsu.

EI. Summer Mystical aloitti kisauransa 150cm esteradoilla menestyen lähes ilmiömäisesti. Nuori lupaus myytiin nopeasti päätähuimaavalla hinnalla Ranskaan yhdelle maan kärkiratsastajista. Félix Loveburg ei kuitenkaan jostain syystä saavuttanut Summerin kanssa samanlaista menestystä, vaan orin kilpailutulokset lähtivät nopeasti laskuun. Orin aikaisempi omistaja on mahtanut hykerrellä mielissään, kun pääsi orista viime hetkellä eroon ja teki vielä sievoisen summan rahaa myymällä sen. Summer mysticalista ei ole pahemmin kuultu sen tekemän flopin jälkeen, mutta Loveburg on jatkanut maansa johtavana esteratsastajana. Orin muutamat jälkeläiset ovat kisanneet eri lajeissa menestyen kohtalaisesti.

EII. Magic Touch ei loistanut este- tai kouluradoilla, mutta näyttelykehistä tämä punarautias ori on nyhtänyt jos jonkinlaista ruusuketta. Ulkomuodoltaan erityisen komea 170cm korkea ori on saanut satojen tammanomistajien päät pyörälle, mistä kielivät myös orin hurjat jälkeläismäärät. Magic Touch on yksi Suomalaistenpuoliveristen suurimmista vaikuttajista, eikä orin nimeen törmääminen saksalaisten puoliveristen sukupuissa ole ollenkaan tavatonta.

EIE. Eleonora III on tammasta näkemieni kuvien perusteella yksi kauneimmista hevosista, joita olen nähnyt. Papereiden mukaan 167cm korkea kimo tamma ei rakenteensa puolesta ollut mikään erikoinen tapaus, mutta ei tätä kaunokaista romuluiseksi aasiksikaan voine haukkua. Eleonora III kisasi Mila Kunstlerin ratsastamana kouluradoilla Intermediate tasolla useita vuosia. Tamma nukkui pois marraskuussa 2006 jättäen jälkeensä 3 ori- ja 2 tammajälkeläistä.

EE. My Darling pitää majaa eräässä pienessä saksalaisessa syrjäkylässä, Chanson nimisellä maatilalla.My darling ei ole astunut kaviollaan kuuna päivänä sen paremmin koulu- kuin esteradoillekaan kamppailemaan pokaaleista ja ruusukkeista. Vaatimattomissa oloissa elelevä tamma pulskistuu tätänykyä suurikokoisella laitumella, jossa se saa rauhassa laiduntaa vanhan puoliveriruuna Bronnin kanssa. Nuoremmalla iällä My darling on ottanut osaa kylässä järjestettäviin laukkakisoihin ja tamman karsinan ovea koristaakin kunniamaininta kolminkertaisena ja ylivoimaisena kisojen voittajana. Tamman ainut jälkeläinen on Beautiful October niminen tamma, joka on kunnostautunut kouluratsastuksen saralla.

EEI. In Direction on kuvankaunis ori, joka hurmasi ihmiset ennemmin ulkokuorellaan kuin sisäisellä kauneudella. 173cm korkea, kiiltävän mustan karvapeitteen omaava sirorakenteinen ori oli luonteensa puolesta täydellinen fiasko. In directionilla olisi mahdollisesti ollut kapasiteettia jopa 150cm esteradoille, mutta orin vaikea käsiteltävyys teki siitä lähes mahdottoman ratsastettavan jo tasaisella kentälläkin. Muutamista vähän isommistakin luonnevioistaan huolimatta ori oli jokseenkin haluttu jalostuseläin. Sukunsa puolesta In direction ei toki ole lainkaan pöllömpi tapaus ja kisatulosten puute toki teki orista edullisen vaihtoehdon hieman vähävaraisemmallekin tammanomistajalle.

EEE. Tochca ei rakenteensa puolesta ollut mikään huippuyksilö, mutta "romuluinen" 166cm korkea ruunikko tamma oli oikea peto esteradoilla. Tamma menestyi etenkin ulkoradoilla loistavasti ja piskuinen tamma oli nopea suorittamaan ratoja. Tochca muistetaan eriskummallisesta hyppytyylistään, joka ei ehkä ollut aivan oppikirjan mukainen, mutta väliäkös tyylillä, kun tamman kapasiteetti riitti hyvin 160cm radoille.

Raituva, Gotham Stable

Jälkeläiset

Trenzlalore on tarjolla jalostukseen evm-sukuisille puoliveri-, täysiveri- ja ponitammoille.

s. 20.09.2018 SGSH-t Annamária Namys (e. Amour Kithkin), om. Namyshill

Kilpailut

Villit, 40 sijoitusta, 1 cup-sijoitus

13.01.2015 - koulu - Gotham Stable - Vaativa B - 01/37
20.02.2016 - koulu - Vaativa A - 01/03
27.06.2016 - koulu - Helppo A - 02/13
28.06.2016 - koulu - Helppo A - 02/13
28.06.2016 - koulu - Helppo A - 01/13
29.06.2016 - koulu - Helppo A - 01/13
01.07.2016 - koulu - Helppo A - 02/13
02.07.2016 - koulu - Vaativa A - 01/02
04.07.2016 - koulu - Helppo A - 03/13
16.07.2016 - koulu - Vaativa B - 04/21
17.07.2016 - koulu - Vaativa B - 03/21
17.07.2016 - koulu - Vaativa A - 01/08
18.07.2016 - koulu - Helppo A - 01/17
18.07.2016 - koulu - Helppo A - 02/16
23.07.2016 - koulu - Vaativa B - 03/11
10.01.2017 - koulu - Helppo A - 02/13
25.01.2017 - koulu - Vaativa A - 01/16
25.02.2017 - koulu - Vaativa B - 05/25
18.03.2017 - koulu - Helppo A - 05/29
19.03.2017 - koulu - Vaativa A - 01/01
30.05.2017 - koulu - Vaativa B - 01/05
20.10.2018 - koulu - Vaativa B - 03/13
20.10.2018 - koulu - Vaativa A - 03/06
20.10.2018 - koulu - Vaativa B - 01/16
20.10.2018 - koulu - Vaativa B - A - 02/10

23.01.2015 - este - Spring Hill - 120 cm - 02/41
30.06.2016 - este - 100 cm - 02/20
21.07.2016 - este - 110 cm - 03/16
15.08.2016 - este - 120 cm - 02/31
31.12.2016 - este - 100 cm - 01/16, Villi-cup
17.02.2017 - este - 90 cm - 02/13
04.03.2017 - este - 100-120cm - 01/07
05.03.2017 - este - 120 cm - 02/09
26.03.2017 - este - 120 cm - 01/14
13.05.2017 - este - 100 cm - 04/16
20.10.2018 - este - 120 cm - 03/10

19.07.2016 - naistensatula - 110 cm - 01/04
27.07.2016 - hypytys - 110 cm - 01/04
20.08.2016 - maastoeste - 120 cm - 03/17
20.08.2016 - maastoeste - 130 cm - 03/10

KERJ, 44 sijoitusta, 4 cup-sijoitusta

10.02.2016 - CIC4 - 01/40
23.02.2016 - CIC4 - 02/26
24.02.2016 - CIC4 - 05/26
27.02.2016 - CIC4 - 02/28
27.02.2016 - CIC4 - 03/26
29.02.2016 - CIC4 - 01/26
09.03.2016 - CIC4 - 06/41
16.03.2016 - CIC4 - 05/32
17.03.2016 - CIC4 - 02/37
21.03.2016 - CIC4 - 04/28
29.03.2016 - CIC4 - 01/28
06.04.2016 - CIC4 - 01/30
07.04.2016 - CIC4 - 03/30
14.04.2016 - CIC4 - 04/29
19.04.2016 - CIC4 - 05/26
08.05.2016 - CIC4 - 02/40
12.05.2016 - CIC4 - 03/27
14.05.2016 - CIC4 - 05/30
16.05.2016 - CIC4 - 02/27
18.05.2016 - CIC4 - 03/30
22.05.2016 - CIC4 - 01/24
24.05.2016 - CIC4 - 02/18
25.05.2016 - CIC4 - 02/18
29.05.2016 - CIC4 - 02/24
01.06.2016 - CIC4 - 02/39
07.06.2016 - CIC4 - 02/39
08.06.2016 - CIC4 - 05/39
12.06.2016 - CIC4 - 03/29
13.06.2016 - CIC4 - 03/29
18.06.2016 - CIC4 - 05/29
20.06.2016 - CIC4 - 03/14
24.06.2016 - CIC4 - 04/19
04.07.2016 - CIC4 - 01/23
04.07.2016 - CIC4 - 01/13
05.07.2016 - CIC4 - 01/13
16.07.2016 - CIC4 - 03/12
18.07.2016 - CIC4 - 03/12
26.07.2016 - CIC4 - 02/14
28.07.2016 - CIC4 - 03/26
30.07.2016 - CIC4 - 01/14
31.07.2016 - CIC4 - 05/64, KERJ-cup
31.03.2017 - CIC4 - 03/09, KERJ-cup
30.06.2017 - CIC4 - 02/49, KERJ-cup
31.08.2021 - CIC4 - 01/37, KERJ-cup

Valmennukset ja päiväkirja

24.8.2015 (päiväkirja), kirjoittaja: Tepa

Aamulla tullessani tallille menin heti kasaamaan kentälle esteitä. Rakensin 50 cm ristikon, 100 cm okserin ja 120 cm pystyn. Kun olin valmis, huomasin Allin taluttamassa Jöröä kohti kenttää. Moikkasin häntä kävellessämme toisistamme ohi. Jörö katsoi minua söpösti korvat hörössä, hymähdin sille ja kävelin tarhalle hakemaan Humppea. Tallissa harjasin juuri piehtaroineen Humpen perusteellisesti. Puhdistettuani sen kaviot varustin orin. Saatuani viimeisenä martingaalin kiinnitettyä talutin Humpen kentälle. Nousin selkään ja kiristin satulavyötä. Kävelin ensin pitkin ohjin, jonka jälkeen aloin tekemään ravi-pysähdys-ravi siirtymisiä. Humppe oli hyvin kuulolla ja liikkui kivasti muodossa. Alli juoksutti Jöröä kentän toisessä päässä. Nauroin kun Jörö teki kunnon pukkisarjan liinassa. Kun en keskittynyt täysin Humppeen, se teki kiusakseni pukin ja olin lähellä pudota selästä. Silloin oli Allin vuoro puolestaan nauraa minulle. Alkuverkan jälkeen aloin hyppäämään rakentamiani kolmea estettä pienenä ratana. Okserille tuli muutamia kertoja kielto, mutta lopulta sekin alkoi sujumaan hyvin. Yhden puhtaan ja kaikinpuolin mallikkaan suorituksen jälkeen annoin Humpen kävellä hetken. Loppuverkassa taivuttelin Humppea huolellisesti molempiin suuntiin. Tallissa harjasin Humpen ja tarjosin sille vettä, jota se ei tosin juonut kovinkaan paljon. Vein orin takaisin tarhaan, jossa se alkoi heti syömään heiniään.

4.1.2014 maastoestevalmennus, valmentaja: VRL-13369

Humppe oli kokoajan rauhallisesti Tepan avuilla, vaikka se tarkkailikin ympäristöään korvat tötteröllä. Aloitimme lämmitelyesteiltä 70 cm korkeilla tukeilla, jotka ori hyppäsi helposti, joten siirryttiin 80 cm tukkeihin, joita suoritettiin hienosti 100 cm tasoon asti. Humppe hyppäsi heinolla tyylillä, johon Tepa pääsi hyvin myöntäytymään ja olemaan mukana. Tukkisarjalla, vuoristoradalla (mäki ylös-alas-ylös-alas, mäkien päillä tukit) ori oli hiukan epävarmempi, mutta Tepa kannusti pohkeella oriaan kunnolla eteenpäin, joten tehtävä onnistui hienosti mukiloimatta. Banketilla ori oli jo vähän rohkeampi, mutta Tepa sai antaa raipasta lavalle, sillä ori oli kieltä yrityksissä epävarmuuden vuoksi. Vedellä orista tuli rohkea ja laukkasi korkeassa sulaneen lammen yli ja hyppäsi tukkipystyn hienosti tyylillä, mitä kenttäkoneilta vaaditaan.

3.1.2015 (päiväkirja), kirjoittaja: Tepa

Humppe pääsi käymään Gothamin hevoshierojalla, jossa ori käyttäytyi hyvin asiallisesti ja kaikki jumit kaula-alueelta selkään asti saatiin pois. Juoksutuksessa meni paljon rennommin ja kahteen päivään rennompaa ratsastusta.

2.1.2015 maastoestevalmennus, valmentaja: VRL-13369

Tepa saapui sateisena aamupäivänä Humpen kanssa maastoesteradalle ja epävarmuuden vuoksi oltiin 70-80 cm radalla. Humppe oli innoissaan maastoesteillä vaikka satoi, mutta harjoiteltiin erikoisesteitä ja Humpen tasapainoa. Tepa sai itse verrytellä Humppea hiekka kentällä, joka oli vedestä täyttynyt ja rapamuta roiskui. Pian aloitettiin hyppäämään verryttely esteitä. Tukit ylittyi ravissa kuin itsestään ja Humppe jatkoi laukassa hyvin energisesti, mutta oli kokoajan Tepan avuilla. Esteillä enemmän eteen ja Tepan omankin tasapainoa enemmän keskellä sekä peppu ylös, että jatkuva hyppiminen satulassa ei häiritsi taas orin tasapainoa. Pian aloitettiin erikoisesteiden kuten ankkojen vesiesteellä, tynnyrinen, penkkien, talojen hyppääminen. Hetken ori sai tutustua ja nuuskia, kunnes aloitettiin hyppääminen. Tärkeintä oli, että nenä ylös ja kannusta pohkeesta oria eteen, ettei se epävarmaile esteillä. Etenkin vedessä reilusti eteen ja tässä säässä ja lämmössä kaikki oli sulanut, että reippaammin vedessä. Hypyt sujui hyvin eikä Humppe epävarmaillut lainkaan, mutta alamäki-taloesteellä hetken ihmetteli, mutta reilusti taaksepäin nojaamista ja tasapainottelua, niin sujui hyvin.

23.12.2014 kouluvalmennus, valmentaja: VRL-13369

Kouluvalmennusta ja apujen sekä istunnan parantelu. Tepa asteli pirteänä posket punaisena lämpimään maneesiin. Aloitimme, kun Tepa pääsi selkään, niin korjasin hänen istunanna ja aloitimme Humpen lämmittelyn käynnissä. Paljon voltteja asettaen orin sisälle sekä ulos, että saataisiin sen niska rennoksi. Väistöillä haettiin lennokkuutta ja tasapainoa hevoseen sekä pienimillä avuilla Tepaan. Kankisuitset oli käytössä ja aloitimme ravi työnskentelyn keskiympyrällä muunnellen tempoa, että pohkeesta eteen ja pidätteestä palautuu. Tepa suurensi seka pienensi ymyprää väistättämällä Humppea pienin rennoin avuin haluamaansa suuntaan. Oria sai asettaa varovaisesti sekä Tepa sai hakea enemmän istunnallisia apuja, että oli lähellä etten olisi repinyt ohjia pois. Tasapaino löytyi oriin ja alotettiin kokoamaan ravia sekä tekemään peruutus-pysähdys-käynti-ravi siirtymisiä eri järjestyksessä. Kun orista alkoi löytyä herkkyys, niin Tepan avut pieneni sekä istunta parani huomattavasti, kun ei tarvinnut motkottaa jaloista, kantapäistä, lantiosa sekä hartioista. Keskiravista haettiin keskiaukkaa pelkkien siirtymisien kautta, jossa Humppe selkeästi kuumeni, mutta pysyi Tepan avuilla kokoajan. Laukka alkoi sujua ja Humppe liikkui hienosti avuilla kokoajan, nin lopetimme siihen. Hyvä hoito orille! ~ Naomi

11.12.2014 (päiväkirja), kirjoittaja: Alli

Ratsastin Humppen maneesissa, menin koulua ja Humppe käyttäytyi aika hyvin. Vähän ori yritti vikuroida mutta sain sen aina nopeasti hallintaan. Menin pohkeen väistyö pitkilläsivuilla ja kulmissa aina taivuttelin. Laukkasin kahdeksikkoa ja aina keskellä laukanvaihto. Loppuravit menin aika pitkillä ohjilla jotta ori saisi venyttää kaulaansa. Ratsastus onnistui ihan hyvin ja olin tyytyväinen Humppeen. Hoidin orin pois ja laitoin sille loimen, annoin myöskin ruoat.