Mistä kaikki sai alkunsa

”Viisikko on pitkään jatkunut tarina hevosrakkaudesta, unelmista ja oman tien kulkemisesta. Kun Viisikko alkoi ensimmäistä kertaa muotoutumaan vuonna 2004, ei kukaan aavistanut miten suureksi projektiksi ja suureksi yhteisöksi talli vielä kasvaisi. Alkunsa ja nimensä Viisikko sai pienestä kotipihatallista, jossa asui viisi hevosta. Toiset sanovat, että kohtuus on kadonnut ja ohjat pudonneet käsistä, mutta Ireth ylpeänä seisoo koko tallin ja sen historian takana.”


© AK

Vuosien aikana Viisikko on kohdannut hyviä ja huonoja aikoja. Talleissa on asunut satoja hevosia, kentillä ja maneesessa on ratsastettu tuhansia ja tuhansia tunteja ja taukohuoneissa jaettu kaikkia elämän iloja ja suruja. Viisikko on kasvattanut kymmeniä varsoja yhteensä 17 eri rodussa. Suomenhevoset ovat kuuluneet Viisikkoon koko sen historian ajan ja juuri persoonallisissa ja laadukkaissa suomenhevossuvuissa näkyy Viisikon historia parhaiten. Vuonna 2016 kasvatustoiminta koki jälleen muutoksia, sillä suomenhevosen rinnalle otettiin toinenkin kotimainen rotu, suomalainen puoliverinen. Siinä missä suomenhevosissa painotetaan monipuolisuutta, ovat puoliveriset painottuneet vain yhteen lajiin.


© AK

Tänä päivänä Viisikko on suurtalli, jossa asuu yli sata hevosta. Tallialue on suuri ja sen kunnossapidosta vastaa kahdeksan palkattua työntekijää. Siivottavia karsinoita on yhteensä 95 kolmessa eri tallissa, pihattopaikkoja on varattu 88. Hevosten liikutuksesta huolehtii kuusi palkattua ratsuttajaa, osa tallityöntekijöistä, lähikaupungin hevosharrastajat sekä tallinomistaja itse. Aktiivisimman kilpailukauden jälkeen hevoset siirtyvät vähemmälle liikutukselle, mikä tarkoittaa sitä, että siitoskäytössä olevat hevoset liikkuvat yleensä maksimissaan kolmesti viikossa.

Tilojen esittely

Talleja löytyy kolme: 40-paikkaiset ori- ja tammatallit sekä 15-paikkainen eläkeläisten talli. Tammatallissa asuu vain puoliveritammoja, oritallissa sekä suomenhevosia että puoliverisiä. Tallin muun rotuiset hevoset on jaoteltu talleihin ja pihattoihin soveltuvuutensa mukaisesti. Täysikasvuisille tammoille löytyy viisi suurta pihattoa, lisäksi pihassa on pihatot ori- ja tammavarsoille, joissa ne asuvat vieroituksesta 3-4-vuotiaaksi.


© Piha & pihatto: AK, talli: Earlham College CC BY-NC 2-0

Ori- ja tammatalleista löytyy suuri varustehuone, kuivaushuone, rehuvarasto, wc- ja suihkutilat sekä pienehkö toimisto, jossa säilytetään hevosten papereita. Mikäli tallinomistaja ei ole huutamassa työntekijöilleen, ostamassa uutta hevosta tai ratsastamassa, on hän todennäköisesti jommassa kummassa toimistossa etsimässä kadottamiaan papereita tai kiroamassa laskupinoa. Pienemmästä eläkeläishevosille tarkoitetusta tallista löytyy varustehuone, kuivaushuone, rehuvarasto sekä wc. Jokaisen tallin karsinat ovat kooltaan 3,5x4 metriä ja niissä on kalterit kattoon asti, alaosastaan ne ovat umpinaisia. Hevosten riimuja ja naruja säilytetään ovissa olevissa koukuissa, ovissa on myös telineet, joihin mahtuu kaksi loimea kerrallaan.


© NHC_UHI CC BY-NC-ND 2-0

Pihapiirin huomiota herättävin rakennus on valtava punainen maneesi, jonka ratsastusalueella on kokoa 40x120 metriä, minkä lisäksi sen katsomoon mahtuu satoja ihmisiä. Maneesissa säilytetään myös toista estekalustoa, joka sisältää kaikki erikoisesteetkin. Maneesin lähistöllä on tallin suurin kenttä (50x100m), jonka reunustalla on myös suurehko katsomo kilpailutilanteita ajatellen. Kaksi pienempää kenttää (20x60m ja 20x40m) sijaitsevat pihan toisella puolella ja niiden läheisyydessä on pieni estekoppi, joka sisältää toisen estekaluston, hieman suppeamman kuin maneesissa säilytettävä. Tallien lähellä on myös kaksi kävelytyskonetta, joihin kumpaankin mahtuu kolme hevosta kerrallaan. Kaikki tallien ja tallialueen ratkaisut on suunniteltu hevosten ja työntekijöiden hyvinvointia ajatellen.


© AK

Lähtee Viisikon pihasta sitten mihin suuntaan hyvänsä, on edessä kymmeniä kilometrejä maastoreitteä. Löytyy kaikkea hiekkatiestä umpimetsään ja osa reiteistä toimii myös valjakkovaunujen kanssa moitteettomasti. Muutaman kilometrin päässä on keskisuuri kirkasvetinen metsälampi, jossa on kesähelteillä todella mukava uittaa hevosia. Toki siellä voi itsekin pulahtaa, mutta pohja ei ole erityisen mukava. Aivan tallin lähellä on myös muutaman kilometrin mittainen maastoesterata, joka mahdollistaa vaikkapa kenttäkilpailuiden pitämisen tallin omilla mailla.


© AK